1. Er worden tegenwoordig geen slechte vliegers meer gemaakt
2. Zorg dat je voor je eerste aankoop (plank + vlieger) nooit meer uitgeeft dan rond de € 1100,-
3. Koop een Hybrid of Bow kite.

Geen slechte vliegers meer?

Nee! Dat betekent dus dat goedkoop geen duurkoop is! Laat je niet verleiden tot de duurste merken tenzij je toch lekker in de slappe was zit. Indien dat niet het geval is kijk dan bijvoorbeeld naar een vlieger van het vorige seizoen. Die zijn vaak de helft goedkoper en voor jou, als beginner, ook echt net zo goed! Net als met alle andere sporten halen alleen de toppers het verschil er uit! Tweedehands kan natuurlijk ook, maar bij een winkel heb je wel garantie en krijg je (als het goed is) gedegen advies. Als je voor tweedehands gaat gewoon je verstand blijven gebruiken en de vlieger ALTIJD oppompen en even een half uurtje koffie gaan drinken: dan merk je namelijk wel of alle opblaasbare delen hard blijven. Ook is het erg handig om een ervaren kiter mee te nemen voor het meer gedegen inspectie-werk.

Niet meer dan 1000 euro?

Tja het is maar een leidraad. Je kunt tegenwoordig rond de € 1000,- een goede set regelen. Dan heb je niet de duurste kite op de markt en een tweedehands plankje maar dan kun je wel een jaartje vooruit. Leer eerst maar eens varen, dan kan je daarna zelf materiaal gaan testen en een volgende investering doen in je nieuwe verslaving. Er zijn bij verschillende winkels en dealers vaak combi pakketjes te verkrijgen van plank en vlieger. Ga vier winkels af en je vindt ze vanzelf. Vergeet de internet winkels niet!!! Tenzij je natuurlijk weer die zak met geld hebt, dan lekker kopen waar je zin in hebt natuurlijk! O ja, vergeet niet je wetsuit en je trapeze! Lekker rondshoppen dus.

Wat voor kite?

Hybrid, Bow of C-kite. Dat zijn zo’n beetje de drie smaken kites die er zijn. Volledige fora zijn al gevuld met discussies over wat nu beter is. Wij hebben niet het ultieme antwoord maar wel een mening: zowel Hybrid als Bowkites hebben als eigenschap dat ze vergevingsgezind zijn en de kracht van de kite binnen luttele seconden tot het (bijna-) nul niveau kunnen laten dalen. C-kites zijn daarentegen vaak wat aggressiever en worden vaak door wat meer gevorderde riders gebruikt. Desondanks hebben alle kiters die al wat langer kiten het allemaal geleerd met een C-kite. Het kan dus prima, maar het kost gewoon meer moeite. Hybrid of Bow kites zullen je dus helpen het kiten veiliger en sneller onder de knie te krijgen.